KERTSZAKERTO.HU

36 34/786-916   iroda@kertszakerto.hu

Előző levélben a kertépítészeti tervről írtunk, most nézzük meg az árajánlatokat.

A saját részre kért (kertészeti beruházás) árajánlatoknál ne az ár alapján versenyeztessük meg a különböző kertépítő cégeket, ha az elkészült kertben majd gyönyörködni szeretnénk,- nem pedig bosszankodni, újra csinálni, esetleg pereskedni. Számos későbbi bosszúság megelőzhető azzal, ha a kivitelező kiválasztásánál figyelembe veszünk néhány fontos szempontot. A teljesség igénye nélkül néhány :

–        Kivitelező cég vagy személy jogosultsága

–        Szakmai háttér (dolgozók, gépesítettség stb..)

–        Szakmai múlt

–        Szakképesítés

–        Valamelyik szakmai szervezet tagja-e?

–        Elérhetőségek  mobilon kívül (email, fax, vezetékes telefon, esetleg  ügyfélfogadás, irodai ügyfélszolgálat stb..)

–        Gyakorlati tapasztalat

–        Referenciák

–        Telephelyi elérhetőség

–        Utógondozás, tanácsadás

–        Árképzés

A fenti felsorolásról későbbi levelünkben olvashatnak, most  a vállalási árról, az árajánlatról lesz szó.

Az árajánlat lehet egyösszegű, munkaműveletenkénti egyösszegű, vagy részletesen kidolgozott munkaműveleti folyamatokkal (m2, fm, db, m3, stb alapú).

Minél részletesebb ajánlatot kapunk kertünk kivitelezésére, annál könnyebb dolgunk van az egyes munkafolyamatok ellenőrzésére, betartatására, későbbi elszámolásra.

Ne feledjük, hogy az árajánlat elfogadása szerződésnek minősül. Egy esetleges elszámolási vita, esetleg per alapja a részletes ajánlat lehet. Tehát egy egyösszegű, vagy kevésbé részletezett ajánlat hátrányunkra szolgálhat, mert nincs rögzítve mennyiség és a minőséghez szükséges a kivitelező által vállalt  folyamatok.

A részletezett ajánlatból általában kiolvashatjuk, hogy a minőségi kivitelezéshez milyen folyamatokra, anyagokra van szükség. A kevésbé részletezettekből nem feltétlenül derül ki a műszaki tartalom,  és az olcsó(bb) ilyenkor lehet drágább, hiszen az utólagos korrekció mindig többe kerül.

A félreértések elkerülése érdekében nézzünk 1 példát :

Munkafolyamat: Füvesítés

A verzió: Egyösszegű        Füvesítés xxx,-Ft (De vajon ez mit tartalmaz – ebből nem derül ki!)

B verzió: Részletezett

Részletezett árkalkulációban konkrétan látható, hogy mit tartalmaz : (pl. talajelőkészítést, talaj javítást szerkezeti / összetételi, starter trágyát, mikroelem-, szervesanyag pótlás, ,  magágy előkészítést, és maga a füvesítés módja, opcióként vakondháló, talaj aktivátor kijuttatása), mindezek mértékegységekkel és felhasznált anyag mennyiségekkel, pl. fűmagvetés gépi vagy kézi szárazvetéssel 5dkg/m2 „Standard kertifű” fűmagkeverékkel.

A fentiekből kitűnik, hogy a „B” verzió valószínűleg drágábbra jön ki, viszont az opciós tételek nem kötelezőek, csak pluszt nyújtanak, és az egyes anyagtételek biztosítják az első osztályú kivitelezés lehetőségét. Az „A” verzió esetében nem láthatóak azok a ráfordított anyagköltségek, amiktől jó eredményt várhatnánk, persze ez azért nem azt jelenti, hogy nem is kerül bele, csak nehezen kontrollálható. A végeredmény fogja megmutatni az esetleges műszaki tartalmak közötti különbséget, hogy az olcsóbb valóban kevesebbe került-e!

Szakértői segítség

www.kertszakerto.hu