Ön szerint...
Kitől várja a megoldást?
 

Hasznos

Miért fontos a talajvizsgálat?

Miért fontos a talajvizsgálat?


A hatékony kertészkedéshez és gazdálkodáshoz, illetve a szép egészséges gyepfelület megtartásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a talaj adottságait. Megkülönböztetünk fizikai, kémiai és biológiai talaj vizsgálatot. A fizikai vizsgálat során a talaj mechanikai összetételét, kötöttségét, szerkezetét, vízáteresztő képességét, nedvességtartalmát, stb. határozzák meg. A humusztartalom, a kémhatás, a mésztartalom, a makro- és mikroelem tartalom és egyéb talajkémiai adottságok analizálása a kémiai vizsgálathoz tartozik. A talajbiológiai vizsgálat során a talajlakó élőlények (baktériumok, gombák, egyéb mikro- és makroszervezetek) minőségi és mennyiségi meghatározása történik.
A talajvizsgálatok során megkülönböztetünk alapvizsgálatot és csak a talaj tápelemtartalmát vizsgáló mérést. Az alapvizsgálatba is beletartozik a tápelemvizsgálat, de emellett meghatározzák a humusztartalmat, a kémhatást, a kötöttséget és az összes só mennyiségét is. Ezt a vizsgálatot célszerű a gazdálkodástól függően öt - tízévente elvégeztetni. A tápelemvizsgálat a nitrogénre, a foszforra és a káliumra terjed ki. Ezt ajánlatos ötévente elvégeztetni.
Fontos, hogy a talajmintát trágyázás előtt vegyünk. Nem elég egyetlen mintát begyűjteni, mert az még kis terület esetén is félrevezető lehet. A kert különböző részeiről vegyünk mintát a talaj felső (20-25 cm-er rétegéből). Keverjük alaposan össze, majd tegyük zacskóba, és címkézzük fel. A kiemelt talaj legyen legalább 1 kg.
A talajvizsgálat eredményeit ismerve a gazdálkodás céljának megfelelő tápanyagpótlási programot alakíthatunk ki, vagyis pontosan annyi és olyan tápanyagot juttathatunk ki, amennyire és amilyenre a talajnak szüksége van. A vizsgálatból megtudhatjuk, hogy milyen beavatkozásokat szükséges tenni, azért, hogy javuljon a talaj termőképessége, erősebb és egészségesebb, betegségekkel és károkozókkal szembeni nagyobb ellenálló képességű növényeink legyenek.

Fák, fasorok vizsgálata:


Napjainkban sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szélsőséges időjárás következtében kidőlő fák súlyos sérülést, anyagi károkat okozhatnak. Ezekért a károkért a tulajdonos tartozik felelősséggel.

Előzetes szakértői véleménnyel meg lehet előzni a baleseteket, károk keletkezését.

Szakértői vélemény az alábbiakat tartalmazza:

- fa környezetének vizsgálata

- fa külső vizsgálata(szakember számára lehetnek a fákon olyan külső jelek, elváltozások amiből lehet következtetni a fa veszélyességére)

- fa belsejének szükségszerű vizsgálata(akusztikus tomográf készülékkel)

- műszeres vizsgálati jegyzőkönyv

- fa statikai állapotának vizsgálata

- fa környezetének veszélyeztetés vizsgálata

- fa kezelési,vagy kivágási javaslata

- pótlási javaslat(fajta és mennyiség)

- fotók,egyéb mellékletek