Ön szerint...
Kitől várja a megoldást?
 
Blog
Hogyan spóroljak?

Tisztelt Kertszakértő!

 

Köszönöm a korábbi válaszát. Most lenne egy újabb kérdésem. Milyen módon lehetne csökkenteni a kertgazdálkodás költségeit? Sima, füvesített kertem van néhány bokorral és virággal, ám például a víz a locsoláshoz sokba kerül, kutat meg nem szeretnék fúrni. Milyen tanácsa van?

 

Köszönettel: Nagy Vilmos

Szerző: v001 Dátum: 2013. április 24., szerda Comment Hozzászólások(1) Hits Megtekintve(2427)
Hozzászólások(1)
Comments Tisztelt Nagy Vilmos!

A locsolás valóban nagy összeget emészt fel, ezért ajánlom az esővíz gyűjtését. Ezzel akár a vízhasználat negyede is megspórolható, ám természetesen függ a kert nagyságától, valamint attól is, hogy az összegyűjtött esővizet a locsoláson kívül még mire használjuk.

Az esővíz a talajvízhez képest lágy, nincs benne mész. Ivásra ennek ellenére nem alkalmas, hiszen az esővíz higiénikus gyűjtését házilag nagyon nehéz megoldani. A levegő szennyezettsége könnyen megjelenik az esőcseppekben, így a nitrogén és a kénvegyületek miatt savas kémhatásúvá válik. Nézzük csak meg, hogy eső után milyen koszosak lesznek az autók. Akkor is szennyeződhet az esővíz, amikor folyik le a háztetőről, ahol madárürülékekkel érintkezik. De például az ereszcsatornák is tele vannak fertőzésekkel.

Az esővíz hasznosítására kérjük szakember tanácsát. Amennyiben mégis magunktól szeretnénk megoldani az esővíz gyűjtését, akkor figyeljünk arra, hogy a gyűjtő tartály műanyag, különféle olajos és vegyszeres fertőzésektől mentes legyen.

Ha van otthoni víztisztítónk, akkor bármire használható az esővíz, bár valószínűleg keveseknek van otthon ilyen berendezése. Az úgynevezett „szürke” vizet a locsoláson kívül mosáskor, takarításkor, WC-öblítéskor is használhatjuk, feltéve persze, hogy meg van oldva az esővíz elvezetése a mellékhelyiségbe illetve a mosógéphez.

A lényeg azonban, hogy az esővíz a locsoláshoz a legjobb és legolcsóbb megoldás.

 

Üdvözlettel:

 

Kertszakértő

Szerző Vágusz Krisztián Dátum: 2013. május 03., péntek