Ön szerint...
Kitől várja a megoldást?
 
Blog
Tisztelt Kertszakértő!

Végre megjött a tavasz, az utóbbi időben sok csapadék is volt, úgyhogy gondoltam rendbe teszem a gyepet otthon. Van valamilyen jótanácsa, amire mindenképpen figyeljek?

 

Üdvözlettel:

Nagy Vilmos

Szerző: v001 Dátum: 2013. április 11., csütörtök Comment Hozzászólások(1) Hits Megtekintve(2555)
Hozzászólások(1)
Comments Gyepápolás

Tisztelt Nagy Vilmos!

Köszönöm a kérdését, amely nagyon időszerű. Mint a legtöbb esetben, a lényeg a gyepgondozásnál is a részletekben rejlik. Néhány pontban összefoglalom, hogy mire kell figyelni a tavaszi gyepápolásnál.

 

1, A megfelelő időpont kiválasztása

A természet lassabban reagál az időjárás-változásra, meg kell várni a hőmérséklet tartós emelkedését, az igazi tavaszi időt. Ha a föld nagyon vizes, időt kell hagyni a felszáradására. Csak akkor menjünk a talajra vagy fűre, ha az nem tapad és nem süppedünk be. Ellenkező esetben csak összetömörítjük a talajt, melyet később nagyon nehéz lazítással helyrehozni. Éppen ezért az első tavaszi napokban csak azt nézzük meg, hogy milyen károkat okozott a tél. Ha már száraz a talaj, akkor még az esetlegesen ott maradt - ősszel elhullajtott faleveleket, elhalt füveket összegereblyézhetjük, hogy azok ne árnyékoljanak. Ezzel ráadásul sekély levegőztetés is éri a talajt, ami szintén szükséges a tél elmúltával. Fontos, hogy a gereblyézés során ne hatoljunk 2-3 centinél mélyebbre a földbe, mert akkor megsérthetjük a feléledő füvek oldalhajtásait. Ebben az időszakban végezhetjük az el az öntözőrendszer beüzemelését is, ha már biztosan elmúltak a fagyok.

2, Fontos a tápanyagok használata

Ahogy az emberek számára fontosak a vitaminok, a talaj is igényel különféle tápanyagokat. Sokan azonban csak nitrogén alapú trágyákat használnak, ám ezek nem megfelelő használat esetén kiégethetik a gyepet, kijuttatásuk csak tavasszal javasolt (megjegyzem, ez önmagában nem elegendő tápanyag a fű számára). Az év egyéb időszakában az évszaknak megfelelő összetételű gyeptrágya kiszórását ajánlom. Figyeljünk arra, hogy a tápanyagot egyenletesen osszuk el a talajon, mert csak így lesz mindenhol egyforma színű a gyep.

3, A fű nyírása

Amikor a fű elkezd nőni, sokan elkövetik azt a nagy hibát, hogy nagyon rövidre vágják le, melynek következtében a gyep elkezdhet sárgulni, legrosszabb esetben kihal. Aranyszabály, hogy egyszerre a fű hosszának csupán harmada vágható le káros következmények nélkül. Fontos, hogy az első fűnyírás száraz napon és száraz talajon történjen, különben ez is sárguláshoz vezethet. A melegebb, májusi hónapoktól kezdve javasolt a rendszeres, heti nyírásra való beállás.

4, A locsolás

Amennyiben nem elég esős az idő, a gyepnek szükséges vizet öntözéssel pótolhatjuk. Az öntözést nagyobb adagokban és ritkábban végezzük, mert ellenkező esetben könnyen kiéghet a fű. Kerüljük a napközbeni öntözést is, mert a fűleveleken lévő vízcsepp, mint egy nagyító kiégetheti a levelet. A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan emeljük a kijuttatott öntözővíz mennyiségét.

Szerző Vágusz Krisztián Dátum: 2013. április 15., hétfő